Selasa, Disember 04, 2012

Tips Bangun Awal dari Tidur


Ramai di kalangan kita yang mengalami kesukaran untuk bangun awal pagi dan mendirikan solat Subuh di awal waktu.

Masalah ini terjadi atas beberapa sebab; antaranya ia telah menjadi tabiat, tidur lewat dan perasaan malas.
Berikut adalah beberapa panduan atau tips yang boleh dicuba oleh kita bagi mengatasi masalah ini :
1. Tidur awal; sekitar 10 atau 11 malam supaya tidur anda mencukupi.
2. Ambil wuduk sebelum tidur.
3. Tanam azam di dalam diri untuk bangun awal.
4. Baca surah Al-Mulk, tiga Qul dan doa sebelum tidur.
5. Pasangkan niat; 'Aku nak bangun pukul sekian kerana Allah.'
6. Maafkan semua orang sebelum tidur.
7. Elakkan makan makanan berat sebelum tidur.
8. Elak diri dari melakukan maksiat sebelum tidur.
9. Gunakan jam loceng atau alarm di telefon bimbit untuk membantu anda. Pastikan ia berkualiti.
10. Minta tolong orang lain seperti ibu atau rakan untuk mengejutkan anda. Mungkin minta mereka simbahkan air atau urut ibu jari anda sekiranya masih sukar untuk bangun!

Panduan di atas memerlukan sedikit latihan. Namun insyaAllah, Allah pasti tolong kita sekiranya kita MAHU.Selamat mencuba!^_^

"Kami Prihatin"
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

konvensyen PRSK Kebangsaan Ke 4

      Kelab Pembimbing Rakan Universiti (PRU) telah menyertai Konvensyen Pembimbing Rakan Siswa Kebangsaan (PRSK) kali ke-4 yang telah diadakan di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Terengganu pada 2 hingga 4 November yang lepas.

      Konvensyen ini diadakan pada setiap tahun bertujuan untuk membina ukhuwah sesama ahli Pembimbing Rakan Siswa daripada semua universiti dari seluruh negara yang terdiri daripada zon utara, tengah, selatan dan juga Sabah dan Sarawak.

      Jumlah ahli Kelab Pembimbing Rakan Universiti USIM yang telah terlibat sebagai peserta jemputan adalah seramai 12 orang termasuk pengerusi PRSK serta seorang pembentang.

      Konvensyen pada kali ini juga diadakan untuk memberi pendedahan khusus kepada semua peserta di seluruh IPTA mengenai potensi masa hadapan Generasi Y dan juga sikap serta nilai-nilai murni yang perlu diterapkan dan diaplikasikan oleh Generasi Y bagi menjayakan misi, halatuju negara dan masa depan.

      Antara aktiviti sepanjang program ini ialah Ucapan Aluan oleh Y. Brs. Dr. Abdul Hakim bin Abdullah, Dekan Hal Ehwal Pelajar, UniSZA, Sesi Taaruf/ Ice Breaking, Forum GEN Y Tingkah laku devian di kalangan Generasi dan cara menanganinya, Majlis Perasmian oleh Y.B. Dato’ Haji Ahmad Razif bin Abdul Rahman dan Lawatan ke Taman Monumen, Taman Tamadun Islam

      Secara kesimpulannya, program ini telah berjaya disertai oleh ahli Kelab Pembimbing Rakan Universiti (PRU) dan dapat memperoleh banyak pengalaman dan kemahiran daripadanya. Diharap, konvensyen ini akan terus diadakan pada masa akan datang. Ribuan terima kasih diucapkan kepada pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan program ini.

             
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed